Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

PREDNAROČILA do 19. 9. 2021 | EKO OBLAČILA KITE | KODA ZA 15 % POPUST: VITABABYKITE

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Zakaj sosedovi niso bolni?

Te dni neštetokrat slišimo, češ da je otrok v vrtcu »staknil« virozo, ki se zdaj kot štafeta prenaša od enega družinskega člana na drugega. Drži, virusi so nalezljivi. Toda kako to, da se vedno lotijo enih in istih ljudi, drugih pa se niti ne pritaknejo?

Če veste, kako si virusi izbirajo »žrtve«, jim boste lažje preklicali stanovanjsko pravico v svojem telesu.

Razvoj patogenov praviloma zahteva slabšo telesno vitalnost, kar pomeni, da imajo veliko raje zakisane, zasluzene in »neprevetrene« posameznike. Tudi pomanjkanje nekaterih hranil v telesu hitro ustvari ugodne razmere za razvoj vnetij.

Težko je določiti, kaj natanko nekomu manjka. Veliko elementov je med seboj povezanih; že pomanjkanje enega samega lahko ustvari domino učinek, saj denimo onemogoči vsrkavanje in uporabo kakega drugega. Prav zato imajo kompleksna naravna prehranska dopolnila, kot so alge, klorofil iz mladih žit in aloja vera, številne prednosti. Z njihovim uživanjem namreč telesu naenkrat ponudimo na stotine koristnih hranil, telo pa pospešeno uporabi prav tisto, kar potrebuje.

Zimsko upočasnjeno presnovo, ki jo opazimo predvsem v obliki »okvarjene tehtnice«, ki nenehno kaže več, kot bi smela, lahko pospešimo tudi z večjim vnosom naravnega joda. Njegov največji naravni vir so rjave alge, seveda če so neoporečne in poleg koristnih rudnin ne prinašajo še težkih kovin.

Zlasti pozimi, ko uživamo več procesirane hrane, v telesu nastane veliko pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin, ki zelo zavirajo razvoj vnetij. Zato je pozimi še posebno pomembno, da ohranjamo ravnovesje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. To najbolje storimo tako, da jedem dodajamo več hladno stisnjenih olj, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, uživamo prehranska dopolnila, v katerih so omega 3 maščobne kisline v še bolj razpoložljivih oblikah (najlažje se resorbirajo, če so v obliki EPA ali DHA), poleg tega pa uživamo več semen in oreščkov kot sicer.

Dnevi se počasi daljšajo, počitnice so pred vrati, vseeno pa smo še daleč od tistega toplega sonca, ki v telesu ustvarja aktivne oblike vitamina D. Če se vas pogosto lotevajo težave z dihali, je zelo pomembno, da svoji prehrani dodate večje odmerke vitamina D, in sicer v aktivni obliki, D3 .

Vitamin D3 igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj je vpleten v delovanje sleherne telesne celice. Še pred nekaj leti so verjeli, da ob pomoči sončne svetlobe nastaja samo v jetrih, ledvicah in koži, zdaj pa vemo, da ga lahko ustvarja prav vsaka celica, kar veliko pove tudi o njegovem pomenu. Ob zadostni količini tega vitamina se ne izognemo zgolj šibki imunski odpornosti, rahitisu in osteoporozi, temveč tudi številnim vrstam raka in drugim civilizacijskim boleznim.

Številne raziskave kažejo nedvoumen vpliv vitamina D3 na imunski sistem. Celice pomagalke (T-celice) so v primeru pomanjkanja vitamina D3 nedejavne, zato nas tudi ne morejo ščititi pred različnimi bolezenskimi povzročitelji, denimo pred virusi in bakterijami.

Ali ste vedeli, da so že sto let pred odkritjem antibiotikov tuberkulozo uspešno zdravili prav s soncem? Leta 1903 je Auguste Rollier v Švici začel uporabljati sončno svetlobo kot terapijo pri zdravljenju tuberkuloze in pri tem dosegal tako dobre rezultate, da so mu v naslednjih nekaj desetletjih sledili tudi drugje po svetu. Tako je po drugi svetovni vojni od 2167 bolnikov uspešno ozdravil kar 1746 bolnikov, kar je 80-odstotna uspešnost. Neuspešen je bil zgolj pri bolnikih z močno napredovalo boleznijo.

Tudi indonezijski znanstveniki dosegajo izjemne rezultate pri zdravljenju tuberkuloze. Prav vsi bolniki, ki so vsakodnevno prejemali 10.000 I.E. enot vitamina D (uradne smernice priporočajo veliko manjše odmerke), so uspešno okrevali.

Dokumentirano je tudi koristno delovanje vitamina D na nekatere druge patogene in stanja, kot so antraks, kolera, bakterija E. coli, dizenterija, gripa, stafilokoki, streptokoki in številni drugi.

Naravne oblike vitamina D ščitijo pred kar šestnajstimi vrstami raka, diabetesom, srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom, multiplo sklerozo, osteoporozo, luskavico, rahitisom in številnimi drugimi težavami. Več informacij in natančne navedbe virov najdete v priročniku Resnice in zmote o soncu.

Besedilo: Sanja Lončar
Vir: http://www.zazdravje.net/

Ne spreglejte:

11.95 

18.70 

12.95 

14.50 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem