Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

PREDNAROČILA do 19. 9. 2021 | EKO OBLAČILA KITE | KODA ZA 15 % POPUST: VITABABYKITE

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Veliki dobički na račun zdravja otrok

Danes večina mamic za svoje dojenčke uporablja pleničke za enkratno uporabo, saj je tak način previjanje veliko bolj enostaven in hiter. Zaradi ugodja in občutka suhosti se otroci vedno kasneje odvadijo le teh. En otrok tako v času, ko se privadi na kahlico, porabi 5000 do 6000 pleničk oziroma  »proizvede« 1,5–2 toni odpadkov. Ker so pleničke v veliki meri iz umetnih materialov, je čas razpadanja glede na dobo človeškega življenja izredno dolg – 500 let, nekateri materiali pa se nikoli popolnoma ne razgradijo.

…Z uporabo plenic do neplodnosti!
Konvencionalne plenice za enkratno uporabo pa ne škodujejo samo našemu okolju. Vsebujejo številne sestavine, ki puščajo trajne zdravstvene posledice našim malčkom .

  • Natrijev poliakrilat je prah, ki v stiku s tekočino želira in daje otroku občutek »suhosti«, saj vpije lastni teži 300-kratni volumen tekočine.  Natrijev poliakrilat ne velja za strupeno snov, lahko pa izzove močne alergične reakcije ob vdihavanju. Ob zaužitju lahko povzroča hudo dehidracijo ali celo smrt. Zaradi vezave vlage izsušuje kožo na ritki. Kristalčki lahko zaidejo v urinarni trakt, kjer lahko povzročijo hujšo okužbo sečil.
  • Klor med beljenjem in razkuževanjem plenic razpade na stranske produkte, med katerimi je tudi dioksin. Dioksin je izredno strupena rakotvorna snov, ki nima minimalnih dovoljenih količin.
  • TBT je pesticid, ki se uporablja za škropljenje polj, njegova uporaba  pa je močno omejena, saj je hud hormonski motilec imunskega sistema. Maja 2000 je Greenpeace objavil raziskavo, v kateri so potrdili vsebnost strupenega pesticida TBT v pleničkah vseh večjih proizvajalcev. Greenpeace je zahteval prepoved dodajanja TBT, vendar podatkov o tem, ali se je to dejansko končalo, ni zaslediti.
  • Ftalati so hormonski motilci, ki povzročajo vrsto prirojenih napak pri dečkih in dosmrtno motnjo delovanja reproduktivnih organov (od nizkega števila spermijev do resnih okvar spolovil, ki lahko vodijo tudi v razvoj raka). Plenice za enkratno uporabo so pogosto odišavljene ali prepojene z losjoni. V teh umetnih dišavah pa so prisotni ftalati.. Njihov vpliv se razširi tudi na ščitnico in imunski sistem. Takšno sistemsko zastrupljanje lahko poškoduje tudi možgane in živčni sistem ter povzroča pojav alergij. Najbolj ranljive skupine za učinke ftalatov so nosečnice in dojenčki moškega spola.

…dober kompromis…
Tempo današnjega življenja nam narekuje, da si moramo stvari čim bolj olajšati, vendar ne na račun zdravja otrok. Reklame predstavljajo plenice za enkratno uporabo, kot nekaj najbolj nežnega, najbolj prijaznega in sploh najboljšega, kar lahko starš svojemu otroku ponudi. Vendar žal temu ni tako! So resna grožnja zdravemu razvoju otroka!  Marsikatera mamica lika tetra plenice, da jih malo razkuži in s tem obvaruje svojega dojenčka pred okužbo, ne pomisli pa, da so običajne pleničke polne kemikalij, ki otrokovo zdravje ogrožajo veliko bolj, kot nezlikane plenice.  Alternativa konvencionalnim plenicam so biorazgradljive plenice za enkratno uporabo, ki so narejene iz naravnih materialov in ne vsebujejo kemikalij.

…biorazgradljive pleničke za enkratno uporabo!
So pleničke, ki so zdravju in okolju prijazne. Mogoče res ne vpijejo liter tekočine, so pa zato neškodljive. Če ste tudi vi med tistimi, ki bi želeli za svojega otroka bolj naravno otroštvo brez dodatnega pranja, so le te za vaš najboljša rešitev. So enostavne za uporabo in ne vsebujejo klora. Folija je narejena iz rastlinskega škroba, vpojno jedro pa je iz čiste celuloze.

Trgovina Vitababy bo v svoj program vključila tudi biorazgradljive pleničke. Ker želimo v naš program vključiti res kakovosten in uporaben izdelek, vam bomo k vsakemu naročilu priložili dve testni plenički nemškega proizvajalca (število testnih pleničk je omejeno). Poskusne pleničke so brez kemikalij, po uporabi pa jih lahko odvržete na kompost (metanje pleničk v kanto za biološke odpadke ni priporočljivo zaradi fekalij).
Prosimo vas, da nam po uporabi pleničk napišete ali ste bili s pleničko zadovoljni oz. kaj vas je pri plenički motilo. V primeru, da bo odziv pozitiven, jih boste lahko kmalu kupili tudi v redni prodaji. V nasprotnem primeru bomo namesto pleničk tega proizvajalca poskusili najti take pleničke, ki bodo vašim malčkom res odgovarjale.Že v naprej se vam zahvaljujemo za povratne informacije.

Lep dan in veliko otroškega smeha vam želi,

Vitababy

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem