Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

| 15 %-OTVORITVENI POPUST NA VSE | Do vključno torka, 28. 9. 2021 | KODA: VITABABY-NEW |

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Razprodaje – ali vemo, kaj se skriva za popusti?

Sama niti ne hodim na razprodaje niti jih preveč ne pozdravljam – ker veliko trgovcev v začetku tudi zato, da bi lahko, ko pride čas, izvesili v izložbo čim večjo številko popusta, že na začetku ne postavijo realnih, kaj šele pravičnih prodajnih cen.

Vseeno pa so razprodaje za marsikoga dobrodošla, včasih pa tudi edina izbira.

Opažam, da ljudje vidijo samo višino popusta – večji, kot je popust, bolj ima oseba občutek, da je profitirala ali celo “zadela na loteriji”. Redki se vprašajo, kakšno ceno je v osnovi imel izdelek, da je možen takšo zajeten popust. 70%? 80%? Koliko stane trgovca izdelek, ki se prodaja po ceni 15 €? Ali veste, da v nekaterih primerih tudi samo 2 €?

Nekaj poštenih trgovcev poznam, ki ne pretiravajo z osnovnimi cenami, a zato tudi visokih popustov ne morejo nuditi. Ali menite, da zato niso zanimivi? Zadnjič sem poslušala gospo, ki je plačevala na blagajni ene takih trgovin: “Zakaj pa pri vas nimate takšnih popustov? Ja, pa vsaj kartico ugodnosti bi lahko imeli.” Bolj, ko ji prodajalka razlaga, da imajo že v osnovi nižjo ceno (dodajam: pošteno ceno), kot jo ima konkurenca, bolj se kupka ne da, kakor da bi se ji pred očmi zrcalili samo znaki: “%”. V slovenski realnosti, imam občutek, da je res temu tako. 

Čas razprodaj (severno od nas, so zakonodajno bolj svobodni glede tega) je ravno pravšnji, da si lahko vsak od nas da pošteno priložnost. Če bomo vedno manj kupovali na razprodajah, bodo razprodaje, v obliki kot jih poznamo, morda sčasoma izginile in morda bomo dobili v osnovi bolj realne cene. Za enkrat pa sodelujemo v začaranem krogu umetnega dodajanja vrednosti izdelkom.

Ko boste kupili produkt z 80% znižanjem, se vprašajte, koliko stane trgovca? 2 € za majico? Še manj? Kdo jo je izdelal za tako nizko ceno? Kakšno pot je pripotovala (ko govorimo o nakupu, lokalno pridelane hrane, bi lahko to preslikali tudi na oblačila). Ali je delavec za to dobil pošteno plačilo? Da o otroškem delu ne razpredam. Starši, nikar ne kupujmo igrač, ki so jih na drugem koncu sveta izdelali otroci (ki bi se morali igrati, kot se igrajo naši) za nepošteno, pičlo plačilo, kot je pest riža.

Besedilo: Nadja Baćac, Vitababy

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem