Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

PREDNAROČILA do 19. 9. 2021 | EKO OBLAČILA KITE | KODA ZA 15 % POPUST: VITABABYKITE

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Otroška oblačila peremo z ekološkimi pralnimi sredstvi! – Prijazno do kože, pošteno do okolja

Ko priveka mali zaklad na svet, starši žarijo od sreče. Vendar ta mali zaklad poleg sreče ustvari tudi gore umazanega perila, ki kar naprej polnijo pralni stroj in obremenjujejo okolje. Mame in očetje pa se morda prvič v življenju sprašujejo, kateri le je pravi detergent za otrokovo občutljivo kožo.

Če malčka na začetku njegovega življenja izpostavimo agresivnimi pralnimi sredstvom, umetnim dišavam, barvilom, klorovim belilom, konzervansom, različnim pralnim encimom (to so največkrat beljakovine z različnimi ostanki kompleksnih reagentov, katerih daljnosežni in kumulativni učinki na zdravje niso dovolj preizkušeni), se izrazito poveča tveganje za nastanek alergij (takoj ali šele čez leta) in tudi drugih zdravstvenih tveganj.

Pogosto se občutljivost na detergente kaže kot srbečica, kihanje, pordelost kože, izpuščaji. Tudi najboljši eko-bodi ali eko-pajacek ne koristita, če ju peremo s konvencionalnimi pralnimi sredstvi. Na drugi strani obstajajo ekološka pralna sredstva, ki prizanašajo tako koži kot okolju.

Dermatološko testirana SODASAN Sensitive pralni prašek in SODASAN Sensitive tekoči detergent ščitita tako občutljivo otroško kožo kot okolje.

V nadaljevanju si preberite več o tem, kako s SODASN om nežno operete otroška oblačila in hkrati še vedno odstranite trdovratne madeže.

 

Kako oprati nove otroške stvari?

Odvisno od proizvajalca – ali je ta ekološki ali ne – otroška oblačila, kot so bodiji, pajacki, majčke, jopice lahko vsebujejo sledove škodljivih snovi, ki prodirajo skozi kožo, ali pa jih otroci užijejo, ko dajejo dele oblačil v usta. Zato bi morali nova otroška oblačila iz konvencionalne proizvodnje temeljito in večkrat preprati že pred prvo uporabo. Pri mnogih dojenčkih se tako že zgodaj razvijejo simptomi neurodermitisa ali druge oblike kožnih težav. V primeru, ko izpuščaji, rdečica, srbenje, atopični dermatitis oziroma ekcem že obstajajo, je smiselno otroška oblačila iz konvencionalne proizvodnje pred prvim nošenjem večkrat oprati (po nekaterih podatkih naj bi bilo to vsaj 50-krat). Pri rabljenih in tudi velikokrat opranih oblačilih pa bi moralo enkratno pranje zadostovati.

 

Kateri detergent je najbolj primeren za pranje otroških oblačil?

Starši (z majhnimi otroki) so soočeni s posebnimi izzivi, ko gre za pranje otroških oblačil. Namreč detergent bi moral varovati ekološka oblačilca, učinkovito odstranjevati trdovratne madeže in se hkrati dobro izprati iz tkanine, da bi ustrezal potrebam občutljive otroške kože.

Ekološki pralni praški za otroška oblačila praviloma ne bi smeli vsebovati encimov, barvil, konzervansov ali dišav. Ekološki tekoči detergent SODASAN Color Sensitive, ki vsebuje visoko cenjena organska rastlinska olja in vsebuje tudi že naravna sredstva za mehčanje vode, je idealen detergent za otroška oblačila. Omogoča univerzalno uporabo za pranje v razponu med 30 oC in 95oC tudi za občutljive ekološke tkanine, kot je ekološka volna. Ta dermatološko testiran in biološko razgradljiv detergent je narejen brez uporabe jedrske energije, ima ničen ogljični odtis.

Za močno umazano perilo lahko pri pranju brez skrbi dodate SODASAN kisikovo belilo s soljo za odstranjevanje madežev, kajti to belilo ne vsebuje klora ali encimov, kot je to pri običajnih belilih, vseeno pa zanesljivo in učinkovito odstrani madeže tako pri belem kot pisanem perilu.

 

Plenice iz blaga – okolju prijazna alternativa plenicam za enkratno uporabo

Priljubljenost plenic iz blaga doživljajo ponoven razcvet. Vse več staršev se odloča za pralne plenice, ki naj bi bile po nekaterih izračunih okolju bolj prijazne in gospodarne, kot so plenice za enkratno uporabo.

Pralne plenice iz ekoloških tkanin ne dražijo občutljive dojenčkov kože in običajno ne izzivajo alergičnih reakcij, kot se to dogaja zaradi sintetičnih snovi v konvencionalnih plenicah za enkratno uporabo (izjema so ekološke, biorazgradljive plenice za enkratno uporabo).

Medtem ko morate plenice za enkratno uporabo znova in znova kupovati, boste lahko pralne plenice uporabljali vrsto let in tudi, ko se družini pridruži nov član. Podobno je s tetra plenicami. Uporaba pralnih plenic je dandanes postala enostavnejša, saj so trakove za zavezovanje zamenjali ježki in pritiskači za zapenjanje. Tudi pranje ni več nujno pri 90 oC in pogosto zadostuje že pri 40oC do 60 oC. Ekološki pralni prašek SODASAN Comfort Sensitive je za pranje plenic najbolj primeren, saj vsebuje le naravne sestavine, ki so najbolj primerna izbira za občutljivo otroško kožo. V kolikor ekološki pralni prašek madežev ne odstrani popolnoma, lahko te učinkovito odstranite z okolju prijaznim Ekološkim veganskim gelom za odstranjevanje madežev SODASAN, ki vsebuje rastlinska mila ekološkega izvora.

 

Ekološki mehčalec za občutljivo otroško kožo

Dermatologi odsvetujejo običajne mehčalce za perilo in otroška oblačila, saj lahko ti pralni dodatki povzročajo alergijske kožne reakcije. Namesto mehčalca lahko uporabite kanček ekološkega jabolčnega kisa ali brezbarvnega ekološkega alkoholnega kisa. Bodiji, nogavičke, kapice in druga oblačilca pa se lahko lepo zmehčajo zgolj že s sušenjem v sušilnem stroju. Likanje bo uničilo bakterije, ne pa kemijskih onesnaževal, kot se pogosto domneva.

Pranje perila s koži prijaznimi sredstvi lahko dopolnite z Mehčalcem perila SODASAN. Mehčalec perila SODASAN vsebuje citronsko kislino, ki je popolnoma biorazgradljiva in deluje brez encimov in težko razgradljivih tenzidov. Citronska kislina nevtralizirana bazične ostanke detergentov in topi vodni kamen, ki se odlaga na vlaknih tkanine. Mehčalec perila SODASAN ni kot običajni mehčalec, ki zmehča perilo tako, da prekrije vlakna z različnimi kemičnimi snovmi. Mehčalec perila SODASAN z vlaken odstrani karbonatne (kalcijeve) obloge (to je vodni kamen) in ostanke detergentov in tako oblačilca postanejo mehka, lahkotna in koži prijetna.

Ste od danes naprej tudi vi za koži in okolju prijazna ekološka pralna sredstva?


Poslovenil in priredil Vitababy.

Celoten članek je na voljo na naslovu: 
https://www.sodasan-shop.de/blog//babykleidung-oekologisch-waschen-gut-zur-haut-fair-zur-umwelt

Ne spreglejte:

11.85 

11.45 

Počisti

3.50 4.90 

Počisti

3.20 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem