Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

| 15 %-OTVORITVENI POPUST NA VSE | Do vključno torka, 28. 9. 2021 | KODA: VITABABY-NEW |

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Naravna kozmetika in njene sestavine

V sodobnem svetu je zunanja in vizualna podoba zelo pomembna, tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju. Ker se tega zavedamo, skušamo sebi in svojim najmlajšim z vrsto kozmetičnih preparatov pričarati takšno podobo, kot jo idealizira okolica. Uporaba negovalne in lepotne kozmetike postaja vsakodnevna in zato mora biti tudi skrbno izbrana. Naši predniki so pogosto govorili: ˝Na kožo lahko nanesemo samo tisto, kar bi brez skrbi tudi pojedli!˝ Ta stavek ima smisel, če pomislimo, da je koža naš največji organ, ki v telo vsrka vse kar nanjo nanesemo oz. s čemer pride v stik.

Kozmetika iz organsko pridelanih sestavin, daje našemu telesu lep in negovan videz. Narejena je iz naravnih materialov, ki so prijazni tako našemu telesu, kot tudi okolju v katerem živimo. Naravna kozmetika naravnega delovanja kože ne zavira, ampak stimulira in pospešuje delovanje njenih osnovnih funkcij. Takšni proizvodi nudijo nežno in celovito nego ter prispevajo k zdravemu ravnovesju kože v vseh življenskih obdobjih. Naravna nega je pomembna predvsem pri novorojenčkih in dojenčkih, katerih koža še nima popolnoma razvitih vseh funkcij in lastnosti in pri katerih lahko nepremišljena in pretirana raba kozmetike privede do številnih težav, povezanih z vnetji, slabim počutjem ali nemirnim spancem.

V nadaljevanju vam predstavljamo naravne rastline, katerih izvlečki so najpogostejši in najučinkovitejši pri proizvodnji naravne kozmetike.

Ognjič (Calendula officinalis)

Ognjič lahko prepoznamo tudi pod drugimi imeni, kot so vrtni ognjič, meseček ali vremenar. Uporablja se za zdravljenje kožnih težav in bolečine. Deluje bakteriocidno, antiseptično in protivnetno. Cvetni listi in cvetni prah (pelod) vsebujejo triterpenoidne estre, ki delujejo protivnetno, ter karotenoide, flavoksantine in auroksantine, ki delujejo antioksidativno in so vir rumeno-oranžnega barvila. Listi in steblo vsebujejo še druge karotenoide, predvsem lutein (80%) in zeaksantin (5%) ter beta-karotene. Ekstrakti te rastline se uporabljajo predvsem v kozmetiki, zaradi prisotnosti sestavin kot so saponini, smole in esencialna olja.

Ognjič je odlična osnovna zeliščna sestavina krem in mazil, saj njegove pripravke uporabljamo zunanje pri težavah s kožo kot so razpokana koža, sončne opekline, srbečica, učinkovit pa je tudi pri urezninah in pikih žuželk.

Aloja (Aloe Vere – Liliaceae)

Alojine zdravilne lastnosti so poznali že v antiki. Aloe vera vsebuje 99 do 99,5% vode, njen povprečen pH pa je 4,5. Poleg vode vsebuje aloja tudi preko 75 različnih substanc, kot so: encimi, vitamini, minerali, sladkorji, antrakinoni, lignin, saponini, steroli, salicilna kislina in aminokisline. Količine vsake substance je zelo majhna, pa kljub temu pripisujejo izjemne učinke ravno harmoničnemu, medsebojnemu delovanju teh substanc.

Glavna encima, ki se nahajata v aloji sta amilaza in lipaza, ki razgrajujeta sladkorje in maščobe. V aloji je prisoten tudi encim karboksipeptidaza, ki je povezan z zaznavanjem bolečin, kar mu pripisuje tudi blažilen in protivnetni učinek. V aloji so prisotni vitamini in minerali. Od vitaminov je potrebno omeniti vitramine A, C, E in vitamine B-kompleksa, med minerali pa so najbolj zastopani natrij, kalij, magnezij, mangan, cink, baker, krom in železo. Predvsem je pomemben magnezij. Kot vemo nekateri tipi celic ob mnogih alergijskih reakcijah v kožo izločajo histamin, posledica le tega pa je izredno razdražena in srbeča koža. Magnezijev laktat ima sposobnost, da inhibira histamin dekarboksilazo in tako prepreči nastanek histamina iz aminokislinskega histidina. Torej aloja odlično pomirja srbečo kožo. Naslednja sestavina aloje so antrakinoni, ki lahko absorbirajo UV svetlobo in inhibirajo tirozinazno aktivnost ter posledično zmanjšajo tvorbo melanina. Posledica tega je zmanjšana tvorba starostni peg, ki se pojavijo na koži kot posledica staranja. Torej aloe vera nima le zdravilnega učinka ampak tudi učinkuje proti staranju, saj koži prinaša vlažnost, zmanjša število gub, ker poveča tvorbo kolagena in elastina ter zmanjša tvorbo pigmentov. Gel je lahko tudi dobra zaščita pred soncem, saj blokira UV žarke in obenem sproži proces obnavljanja kože. Aloja vsebuje še lignin, ki zaradi svoje inertnosti omogoča prehod vsem aktivnim substancam globoko pod kožo, saponine, ki delujejo antiseptično ter sterole, ki delujejo protivnetno. Pri pomembnih sestavinah aloje pa ne smemo pozabiti na salicilno kislino, ki ima protivnetne in antibakterijske učinke. Ima tudi keratolitski efekt in pripomore k temu, da se mrtvo tkivo hitreje odlušči od rane.

Oljka / Olivno olje (Olea europaea)

Oljčno olje, pridobljeno iz plodov, ima blagodejni učinek na kožo saj je bogato z mononenasičenimi (oleinska kislina) in polinenasičenimi maščobnimi kislinami ter vitaminom E. Oleinska kislina s svojo regenerativno sposobnostjo preide v kožne celice in kožo pomladi. Kožo naredi mehko in nežno. Vitamin E izboljša elastičnost kože. Deluje kot antioksidant, ki varuje membrane kožnih celic pred škodljivimi učinki prostih radikalov in zdravi poškodovano kožo ter zmanjša brazgotine po vrezninah.

Vedno več ljudi se zaveda, da so olja pripravljena za nego telesa polna škodljivih kemikalij in vedno raje posegajo po naravnih, hladno iztisnjenih rastlinskih oljih.

Olivno olje je naravni vir esencialnih vitaminov in vlažilcev, ki jih naša koža za dobro počutje in lep izgled nujno potrebuje. Koži pomaga lažje prenašati stres in ji omogoča večjo toleranco do ličil, ter sintetičnih trdilcev in vlažilcev, ki se nahajajo v skoraj vseh kozmetičnih preparatih in kremah.

Ekstra deviško olivno olje je odličen naraven izdelek za nego celotnega telesa. Zaradi svoje goste strukture ga je najlažje nanesti na kožo takoj po tuširanju, ko je koža še nekoliko topla in vlažna. Učinkovine v olju bodo naredile kožo mehko in nežno, koža bo ohranila potrebno vlago hkrati pa ji ne bomo onemogočili dihanja (kar se zgodi kadar na kožo nanesemo sintetična olja, katerih glavna sestavina so mineralna olja oz. parafin). Še posebej se priporoča masaža telesa z olivnim oljem pri nosečnicah, saj lahko zaradi izboljšanja elastičnosti kože prepreči nastanek strij.

Prav tako je ekstra deviško olivno olje odličen naraven izdelek za nego obraza. Namesto da na kožo nanesete cel kup kemikalij, enostavno uporabite olivno olje, ki bo v koži ohranilo vlago in pomagalo preprečiti nastanek gub. Uporaba olja bo tudi zmanjšala možnost pojava aknaste kože. Najprimernejša uporaba je masaža obraza z vročo krpo, na katero smo kapnili tudi nekaj kaplic ekstra deviškega olivnega olja.

Mandlji / mandljevo olje (Prunus Dulcis)

Mandljevo olje se pridobiva s stiskanjem suhih jedrc. Hladno stiskano mandljevo olje ima nežno strukturo in se enostavno ter hitro absorbira. Ne daje občutka mastne kože. V kozmetični industriji se pojavlja v izdelkih za telo, obraz in lase, primeren pa je tudi za nego dojenčkov. Je bogato z vitamini E, A, B & D, beljakovinami, glukozidi in linolejsko kislino. Je zelo vsestransko olje. Uporablja se kot masažno olje in je primerno za vse tipe kože, neglede na starost in občutljivost.  Zelo dobro pomirja vneto in razdraženo kožo.

Mandljevo olje je zelo primerno za bodoče mamice, saj zaradi vitamina E zelo dobro vpliva na elastičnost kože in ohranja njeno vlažnost, kar je zelo pomembno, če se želimo izogniti neprijetnim razpokam kože po prsih, trebuhu in stegnih.

Prav tako je mandljevo olje prava odločitev, ko govorimo o negi in zaščiti občutljive dojenčkove kože. Koži daje prožnost in mehkobo. Pri dojenčkih ga lahko uporabljamo za vsakodnevno nego, čiščenje in zaščito kože. Kožo nežno očisti in na njej naredi tanek film, ki preprečuje izsušitev in trenje kože,zato je priporočljiva uporaba predvsem v pregibih kože.

Mandljevo olje je zelo primerno za odstranjevanje ličil ter za zaščito pred zunanjimi vplivi kot sta veter in sonce. Uporabljamo ga lahko tudi za vroče obkladke. Zaradi velikih molekul je to olje težje in zato primerno za izdelavo zelo vlažilnih krem.

Zelo pogosto se uporablja tudi za obnovo nohtov in las.

Pri uporabi mandljevega olja je potrebno biti pazljiv saj je zelo alergeno. V primeru kakršnihkoli sprememb na koži se posvetujte s svojim zdravnikom.

Karitejevo maslo (Shea butter, Butyrospermun parkii)

Karitejevo maslo se že stoletja uporablja kot zdravilno mazilo, protivnetno mazilo pri zvinih in artritisu, kot losion za nego las in kože ter nazadnje tudi kot olje za kuhanje. Zaščitne in vlažilne lastnosti karitejevega masla zelo blagodejno vplivajo na kožo. V eni zadnjih raziskav so ugotovili, da karitejevo maslo ščiti kožo pred klimatskimi spremembami in škodljivimi UV-žarki ter preprečuje nastajanje gub. Prav tako pomirja razdraženo in razpokano kožo ter jo vlaži (predvsem njeno vrhnjo plast oz. epidermis). Karitejevo maslo prav tako izboljša celično regeneracijo in kapilarno cirkulacijo, kar zmanjša možnost nastanka ali vsaj ublaži nastanek kožnih razpok (strij), vnetij in brazgotin.

Ročno izdelano in nerafinirano maslo (poimenujemo ga tudi deviško karitejevo maslo) ima maksimalno količino zdravilnih in vlažilnih lastnosti. Pridobljeno je s hladnim ročnim stiskanjem karitejevih oreškov. Je kremasto in ima značilen vonj, ki kmalu po nanosu izgine.

Na trgu pa lahko kupimo tudi manjvredne izdelke, zato moramo biti pri nakupu zelo previdni. Kemijsko ekstrahirano in rafinirano karitejevo maslo je bele barve in nevtralnega vonja ter ima manj zdravilnih učinkovin. Rafinirano karitejevo maslo je iz oreškov običajno ekstrahirano s heksanom, natrijevim hidroksidom ali solventom petroleja. Ekstrahirano olje nato zagrejejo na več kot 200 °C, saj s tem odstranijo iz njega toksične snovi, ki med procesom nastanejo, nato pa ga rafinirajo, pobelijo in deodorizirajo. Vsako maslo pridelano na tak način ima še vedno ostanke nezaželjenih solventnih ostankov, njegova zdravilna moč pa je zelo oslabljena. Predelanemu maslu lahko dodajo tudi antioksidante in konzervanse, kot sta BHA (butiliran hidroksianizol) in BHT (butiliran hidroksitoluen). Rezultat vseh teh kemijskih procesov je lahko maslo brez vonja in bele barve, ki je na videz privlačno, vendar nima zdravilnih, hranilnih in vlažilnih učinkov na kožo, kot ga ima tradicionalno, hladnostiskano karitejevo maslo.

To je le nekaj izmed mnogih rastlin, ki lahko našemu telesu ponudijo tisto, kar je zanj najboljše. Ne samo naravne sestavine ampak ekološko pridelane naravne sestavine so tiste, ki dajejo koži zdrav, sijoč in naraven videz. Poskusimo narediti nekaj zase, za svoje malčke in okolje v katerem živimo.

Ne spreglejte:

Počisti

12.00 

Počisti

12.90 

Počisti

9.00 11.00 

Počisti

38.00 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem