Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

PREDNAROČILA do 19. 9. 2021 | EKO OBLAČILA KITE | KODA ZA 15 % POPUST: VITABABYKITE

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Napihljive poletne igrače ogrožajo zdravje otrok!

Portal Zveze potrošnikov Slovenije je 20. Julija na svojih straneh objavil obvestilo, v katerem starše poziva naj ne kupujejo napihljivih poletnih igrač!

»Staršem svetujemo, naj ne ugodijo vztrajnim prošnjam otrok, ki želijo imeti napihljive blazine in igrače za kopanje. Tveganju se bomo izognili le tako, da teh izdelkov ne bomo kupili. Če pa bomo že popustili prošnjam, potem moramo vsaj poskrbeti, da bodo otroci čim manj časa v neposrednem stiku z nevarnimi materiali. Igro v vodi odsvetujemo, saj je nevarna tudi zato, ker so otroci dolgo izpostavljeni soncu. Ko blazine uporabljamo na plaži, pa poskrbimo, da bodo vedno prekrite s tekstilom (brisačo). Pa še to: blazin ne napihujmo z usti, ampak s pomočjo tlačilke, saj tako ustnice ne bodo prišle v stik z nevarnimi kemikalijami!«

V nadaljevanju si lahko preberete več:

Lansko poletje je nemški inštitut TÜV Rheinland LGA testiral napihljive izdelke za kopanje, ki jih ponujajo po plažah v deželah ob Sredozemskem morju, v Grčiji, na Hrvaškem, v Italiji, Španiji in Turčiji, in ugotovil, da je stanje zaskrbljujoče. Testirali so 25 izdelkov, blazine, igrače v obliki živali, obroče in rokavčke za učenje plavanja, za katere je treba odšteti od 5 do 10 evrov. Izkazalo se je, da so vsi testni vzorci slabo izdelani in iz cenene plastike, ki vsebuje preveliko količino prepovedanih ftalatovTo so nevarne snovi, ker so kancerogene in motijo delovanje hormonov. V šestih izdelkih so odkrili škodljive policiklične aromatske ogljikovodike, za katere utemeljeno domnevajo, da so kancerogeni, povzročajo dedne spremembe in vplivajo na reprodukcijske sposobnosti. Najslabši so bili rezultati analize materialov, iz katerih so izdelane napihljive blazine. Rezultati so toliko bolj zaskrbljujoči, ker kemikalije skozi kožo prehajajo v telo, otroci pa se med igro in pri uporabi dotikajo površine teh izdelkov z golim telesom. Poleg kemičnih so ugotovili tudi nekatere mehanske pomanjkljivosti. Tako so otrokom dostopni majhni deli, ki jih lahko pogoltnejo, z vrvicami pa se lahko med igro celo zadušijo. Sporočilo testa je bilo, naj starši ne kupujejo cenenih napihljivih igrač in blazin na stojnicah in v cenenih trgovinah v turističnih državah in naj ne zaupajo nepoznanim proizvajalcem.

Letos pa ugotovitve testov iz Nemčije (analizirali so kakovost 13 napihljivih blazin), objavljenih v reviji Öko-test, kažejo, da tudi izdelki na nemškem trgu niso nič manj zaskrbljujoči. Tako poraznih rezultatov niso pričakovali tudi zato, ker so preizkusili tudi nekatere dražje izdelke. Pokazalo se je, da so vse blazine na testu vsebovale preveč snovi, ki so škodljive za zdravje. Kemične analize so dokazale, da so štirje vzorci vsebovali veliko policikličnih aromatskih ogljikovodikov, v petih so odkrili ftalate, v osmih rakotvorni isoforon, v devetih živčni strup fenol. Nimamo sicer podatkov, če testirane izdelke prodajajo tudi pri nas, a je stanje zelo zaskrbljujoče, saj je na trgu veliko napihljivih izdelkov.

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem