Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

| 15 %-OTVORITVENI POPUST NA VSE | Do vključno torka, 28. 9. 2021 | KODA: VITABABY-NEW |

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Najpogostejše težave dojenčkove kože

Dojenčkova koža, ki je bila v maternici dobro zavarovana, postane, ko pride v stik z zunanjim svetom zelo ranljiva. Poleg tega je približno petkrat tanjša, njena zaščitna vloga pa še ni popolnoma razvita. Med prilagajanjem novemu okolju je izpostavljena najrazličnejšim prijemom, drgnjenju, umivanju, brisanju ter temperaturnim spremembam. Vse to lahko izzove najrazličnejše izpuščaje in druge težave, saj koža naših malčkov šele gradi svoje imunske odzive.

Najpogostejše težave s kožo pri novorojenčkih in dojenčkih

 

PLENIČNI IZPUŠČAJ

Predel kože pod plenico je eden najbolj izpostavljenih na dojenčkovem telesu. Nežna koža je v stiku z mokrimi plenicami in dražečimi učinki blata, kar lahko hitro povzroči draženje na tem predelu kože.

Prvi znaki težave: Pojavijo se majhni rdeči mozoljčki po ritki in med nogami, koža je pordela in vlažna, na nekaterih mestih je ranjena, ali pa so vidni mehurčki okrog spolovila in v mednožju.

Preventivni ukrepi: Najpogostejši vzrok pleničnega izpuščaja je dolgotrajen stik s sečem ali z blatom. Za preprečitev tega izpuščaja je bistveno, da je koža čista in suha, kar najlažje dosežemo s pogostim menjavanjem plenic, najbolje takoj, ko so polulane ali pokakane. Med vsakim previjanjem kožo temeljito osušimo in jo namažemo s kremo, ki ki jo bo ščitila pred vlago in blažila skelenje zaradi razpokanosti. Kadar je le mogoče, pustite zraku dostop do dojenčkove kože.

Zdravljenje: V primeru, da so na koži že vidni prvi izpuščaji, je potrebno kožo na ritki in okrog spolovila nežno, a temeljito očistiti. Preden dojenčka ponovno zavijemo v svežo pleničko, mu kožo namažemo s primernim mazilom. K hitrejšemu celjenju pomaga tudi »zračna kopel«. Če umivanje in običajne kreme ne pomagajo, koža pa je živordeča in posuta z rdečimi ali belimi izpuščaji, gre morda za glivično okužbo. V tem primeru se posvetujte z zdravnikovim pediatrom.

Naravne sestavine, ki pomagajo preprečiti  in zdraviti plenične izpuščaje so: ognjič, kamilica, sivka, vrtnica, mandljevo olje in karitejevo maslo.

 

TEMENCA

Temence so pogosta in nedolžna sprememba na dojenčkovem lasišču. Temenca ali seroboični dermatitis, je kožna nevšečnost, ki se pojavi v prvih mesecih otrokovega življenja. Rumenkaste, mastne, luskaste zaplate, zelo podobne prhljaju  so najpogostejše na glavi ter segajo pogosto čez obrvi na nos in lica ter za ušesa. Lahko so prizadete tudi pazduhe in dimlje, vendar je to bolj redek pojav. Izpuščaj ne draži in ne vpliva na otrokovo počutje.

Prvi znaki: Na glavi se začno pojavljati rumene luske, podobne prhljaju. S časom se pojavijo mastne, luskaste zaplate, ki se počasi luščijo. Pojav se lahko začne širiti tudi preko obrvi, na nos in za ušesa.

Preventivni ukrepi: Del vsakodnevne nege vašega malčka naj bo tudi nega otroške glavice in lašišča. Ne glede na to, koliko las ima vaš dojenček, mu vsak dan z nežno krtačo zmasirajte lasišče in mu naredite »frizurico«. Tudi ob vsakem kopanju je potrebno s kopalno rokavico ali tetra krpico nežno umiti in zmasirati dojenčkovo lasišče, seveda samo z vodo.

Zdravljenje:  Na srečo temenc ni težko pozdraviti in običajno izginejo sama, pomembno pa je, da se predel, kjer se nahajajo, ne okuži. Če vas njihov videz moti in jih želite odstraniti, poskusite lasišče zmasirati  z rastlinskim oljem in pustite čez noč. Kadar so luske res močne in debele, lahko otroku čez noč na prizadeto območje s kapico pritrdite v rastlinsko olje namočeno vatno blazinico ali gazo. Olje čez noč zmehča luske, ki jih nato rahlo izčešite s krtačo ali gostim glavnikom. Ta postopek boste morali morda ponoviti nekaj dni zapored, preden boste odstranili vse luske. Če otrokova koža postaja vneta ali se stanje slabša, obiščite zdravnika, saj gre morda za kožno bolezen, kot je na primer ekcem.

Naravne sestavine, ki preprečujejo in zdravijo temence so: olje naravno pridelanih mandljev, hladno stiskano olivno olje. Lahko tudi sami zmešamo 50ml mandljevega ali svetlinovega olja ter 5 kapljic rožnega in 5 kapljic čajevčega eteričnega olja.

 

VROČINSKI IZPUŠČAJ

Pojavi se, kot srbeča lisa na koži z rdečimi bunčicami, posebno na trebuhu in hrbtu. Novorojenčki še ne morejo učinkovito uravnavati telesne temperature, zato se zlahka pregrejejo. Tudi preveč plasti oblačil, huda zunanja vročina ali drgnjenje ob obleko in posteljnino lahko povzroči izpuščaj.

Preventivni ukrepi: Otroka oblecite manj in znižajte temperaturo v sobi. Preverite tudi, da med spanjem ni pokrit s preveč odejicami.

Zdravljenje: V primeru, da se na koži pojavijo drobni rdeči izpuščaji, preverite otrokovo temperaturo in temperaturo okolice, kjer se otrok nahaja in tudi spi. Ko bomo rešili težave s previsoko temperaturo, bodo tudi izpuščaji izginili, kar pomeni, da kakšni dodatni ukrepi niso potrebni.

 

Težave s kožo lahko izvirajo iz telesa (zaradi nepravilne prehrane ali hormonskega neravnovesja) ali pa jih povzročajo zunanji vplivi. Pomembna je prehrana ter izbira negovalnih sredstev, oblačil in tudi pralnih sredstev, s katerimi oblačila operemo.

Organski izdelki so koži in zdravju prijazni. So darilo narave, ki jih vsako telo z veseljem sprejme.

Ne spreglejte:

Počisti

4.49 10.90 

Počisti

4.49 

4.49 

2.98 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem