Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

PREDNAROČILA do 19. 9. 2021 | EKO OBLAČILA KITE | KODA ZA 15 % POPUST: VITABABYKITE

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Kako ne(varno) kremo za sončenje uporabljate?

Zadnjih 50 let je število umetnih snovi za proizvodnjo krem za sončenje stalno naraščalo, ne da bi se kdorkoli sploh vprašal ali preveril, ali so te sestavine primerne za človeka, ali sploh poznamo vplive na človeški organizem, kako se nalagajo v naših telesih in kakšni so njihovi toksični učinki na daljši rok.

Glede na to, da so kreme za sončenje prosto dostopne preko polic v supermarketih in drogerijah si kupci prepogosto in preveč enostavno stvari razložimo, da so potemtakem tudi varne za uporabo. Napaka. Zelo redke sestavine so preverjene in testirane preden jih začnejo uporabljati za proizvodnjo krem za sončenje in v tej obliki postavijo na prodajne police. Veliko teh snovi se dejansko uporablja že desetletja brez kakršnihkoli raziskav o njihovi morebitni strupenosti. Verjetno pa se že vsi malo bolj osveščeni uporabniki zavedamo, da je večina običajnih krem za sončenje strupenih. Edino vprašanje, ki še obstaja je; na kakšen način so strupene, kako vplivajo na naše zdravje.

Že nekaj časa stoji vprašanje ali kreme za sončenje (s kremami za sončenje imamo v mislih običajne kreme za sončenje, ki niso naravnega izvora in jih lahko kupimo že od par evrov za četrt litra) res zavirajo nastanek kožnega raka (zaradi blokade UV žarkov). Obstaja kar nekaj epidemioloških raziskav, ki kažejo na višje tveganje za kožnega raka pri uporabnikih navadnih krem za sončenje (nazoren primer je Avstralija). Namesto, da bi kreme za sončenje zares ščitile kožo, dejansko strupene snovi v kremah še dodatno obremenjujejo kožne celice in povečujejo verjetnost nastanka kožnega raka.

Mnoge kemikalije imajo sicer minimalen škodljiv učinek ob samemu nanosu na kožo. Problem se pojavi, ko je koža izpostavljena soncu in se začnejo dogajati kemične reakcije na nivoju aktivnih in neaktivnih sestavin ter kože. Kot posledica se lahko pojavijo vnetja, opekline, alergične reakcije, spremembe pigmenta in fotogenotoksični učinki (spremembe DNK). Govorimo o tem, da so nekatere sestavine v kremah za sončenje fototoksične, kar pomeni, da postanejo strupene, ko so izpostavljene soncu.

Titanium dioxide (TiO2) pod vplivom UV žarkov sprošča proste radikale (O2- in OH-), ki poškodujejo kožne celice vključno z DNK. Posledice so lahko mutacija kožnih celic in kožni rak.

Octyl methoxycinnamate (OMC) je en izmed najbolj pogosto uporabljenih kemičnih UV filtrov in povzroča preobčutljivost in alergijo na sonce. OMC se vpije pod vrhnje plasti kože in sprošča proste radikale, ko je izpostavljen UV žarkom. Novejše študije nakazujejo, da bi lahko šlo za xenoestrogen (PCB, BPA, phthalati). Xenoestrogen v prevodu pomeni estrogen-tujek in ruši hormonsko ravnovesje organizma.

Raziskave kažejo, da številne snovi, ki se uporabljajo za kemične UV filtre (4-MBCOMCoxybenzone, octyl-dimethyl-PABA in octinoxate) vplivajo na delovanje endokrinega sistema. Gre za snovi, ki motijo hormonske aktivnosti in produkcijo. Preko tega  plivajo na mnoge bolezni tako pri moških kot pri ženskah, vključno z rakom na dojkah (rak mlečnih žlez) in rakom reproduktivnih organov. Raziskava je pokazala, da je enotedenska izpostavitev moškega trem najbolj pogostim kemičnim UV filtrom (4-MBCoxybenzone, in octinoxate) imela značilen vpliv na padec nivoja testosterona in estradiola. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da so te kemikalije našli tudi v pripravkih za umetno mleko.

4-methylbenzylidene camphor (4-MBC) predstavlja konkurenco estradiolu (najmočnejši estrogeni spolni hormon pri ženskah) saj z njim tekmuje za receptorska mesta v maternici. Več molekul 4-MBC ki se primejo na maternico, toliko manj molekul se bo prijelo estradiola (več o estradiolu in za kaj je pomemben si lahko ogledate tukaj). Testi na podganah so pokazali, da so imele novorojene podgane, keterih matere so bile izpostavljene 4-MBC, manjše testise, zakasnelo puberteto, in zmanjšano prostato. Raziskave na ljudeh pa so pokazale, da se OMC in 4-MBC vpija v kožo in prehaja v človeški krvni obtok. Sledi so zaznali v urinu in v materinem mleku, zato raziskovalci sklepajo, da imajo lahko podoben učinek tudi na človeški zarodek.

Za navedene sestavine se sumi, da imajo lahko negativen učinek tudi na predpubertetne otroke z nižjimi ravnmi endogenih hormonov. Mlajši otroci so še posebej občutljivi, ker imajo večje razmerje površine kože v primerjavi s telesno težo in tako dobijo več nevarnih snovi na kilogram teže. Poleg tega imajo slabše razvite mehanizme za izločanje oziroma uničevanje strupov v telesu, jih večkrat mažemo s kremami za sončenje in zapovrh večja verjetnost, da bodo nekaj kreme tudi zaužili.

Dnevna uporaba krem z benzophenoni lahko povzroči dermatitis, opekline, srbečice in kožna vnetja. Benzophenon sprošča proste radikale, ki lahko privedejo do verižne reakcije, in uničijo vse s čemer pridejo v stik, vključno z DNK.

Oxybenzone (benzophenone 3) je pogosto uporabljen v kremah za sončenje. Hitro oksidira in postane prosti radikal, ki poškoduje kožne celice. Povezujejo ga tudi z alergijami in xenoestrogenskimi učinki. Nedavna študija ugotavlja, da imajo matere z visokim nivojem oxybenzona višjo verjetno, da bodo rodile deklice z nižjo porodno težo, kar lahko pogojuje tudi zdravstvene zaplete v kasnejšem življenju.
Študija ameriškega centra za nadzor bolezni (Center for Disease Control), je med 2500 testiranimi (starejši od 6. leta) pri 97% odkrila oxybenzone v njihovem urinu. Še nekoliko starejša študija odraslih je pokazala, da se oxybenzone skozi urin izloča še dolgo po tem, ko je bil opravljen zadnji nanos kreme, kar kaže na to, da se snov nabira v telesu.

Avobenzon je še ena sestavina, ki z izpostavljenostjo UV žarkov sporšča proste radikale. Poznamo ga tudi pod imeni parsol 1789, eusolex 9020, escalol 517, po INCI nomenklaturi pa pod butyl methoxydibenzoylmethane). PABA (para-aminobenzoic acid) je ena prvih komercialno uporabljenih sestavin za blokado UVB žarkov. Ameriška FDA (Food and Drug Administration) je omejila uporabo v kremah za sončenje na največ 15% v celotni sestavi kreme, Evropa na 5%, Avstralija na 15%, Kanada pa jo je prepovedala ker poškoduje kožne celice in lahko vpliva na nastanek kožnega raka. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da je tam, kjer je bilo spodbujanja za uporabo krem za sončenje največ, tudi največ kožnega raka, tipičen primer je Avstralija.

Poleg navedenih sestavin se v kremah za sončenje uporabljajo še padimate A (ester iz PABA), padimate O, octyl salicylate, dibenzoylmethane, 5-methoxypsolaren (5-MOP), isopropyl dibenzoyl methane (eusolex 8020). Spuščajo proste radikale, povzročajo poškodbe DNK, alergije, vnetja in podobno.

Poleg samih kemičnih UV filtrov so pogoste nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih tudi konzervansi. Formaldehid pri nekaterih živalih povzroča raka in močno draži njihovo kožo. Nekateri proizvajalci kozmetičnih izdelkov ga uporabljajo kot konzervans. DMDM hydantion, diazolindinyl (germall) in quaternium so kemikalije, ki sproščajo formaldehid in jih povezujejo s povečano občutljivostjo kože in kožnim izpuščajem.

Obstajajo tudi boljše rešitve
Na srečo obstaja že kar nekaj krem za sončenje, ki svojo funkcijo varovanja pred sončnimi žarki opravijo prav tako dobro vendar z veliko manjšim tveganjem zastrupljanja oziroma drugih škodljivih posledic. Za Izvlečke črnega in zelenega čaja je že nekaj časa znano, da preprečujejo erythemo (rdeči kožni izpuščaji), sončne opekline in popravljajo okvare DNK v kožnih celicah. Priporočeni so kozmetični izdelki, ki vsebujejo vitamin A, vitamin E, lycopene in zeleni čaj.

Cink oksid naj bi bil nekoliko varnejši mineralni filter kot titanijev dioksid in pokriva celoten UVA in UVB spetker (290-400nm). Je nekoliko manj bel od titanijevega dioksida in bolje odbija dolgo valovne UVA žarke.

Zato kupujte le izdelke, ki navajajo vse sestavine. Mnogo prepogosto nas tudi zavajajo z obljubami o naravnem izdelku. Naša zakonodaja omogoča, da se že izdelek s par % naravnih snovi oglašuje kot naraven. Dejansko pa je naraven izdelek tisti, ki ne vsbuje sintetičnih kemikalij, ampak so vse rastlinskega izvora. Morda je bolje, če iščete izdelek, ki kateri se ponuja kot izdelek brez sintetičnih kemikalij. Poiščite organske izdelke, kar pomeni, da so tudi rastline iz katerih so izdelki narejeni, vzgojene na EKO način, torej brez umetnih gnojil, pesticidov in podobnega, vse to bi namreč tudi končalo v samem kozmetičnem izdelku. Zato je organski izdelek še en ali 2 nivoja višje kot naravni izdelek in zato so tudi organski izdelki še nekoliko dražji od naravnih. Obstaja kar nekaj certifikatov, ki vam zagotavljajo nek nivo naravnosti oziroma organskosti izdelka. Pri nas so najpogostejši ECO CERT. BDIH, COSMETIQUE BIO IN SOIL ASSOCIATION. Sploh BDIH je pri nas najbolj pogost, ima pa kar nekaj pomanjkljivosti v primerjavi z drugimi. Katerikoli certifikat pa boste že izbrali, vam vsaj do neke mere zagotavlja, da so izdelki varni kolikor se to da in vam ni potrebno preučevati vsake sestavine posebej.

Prevedeno in povzeto po članku avtorja dr. Peter Dingle v avstralski reviji NOVA
Celoten članek je na voljo na naslovu:
http://www.novamagazine.com.au/article_archive/2008/08_12_toxicsunscreen.htm

Vir: http://www.vanilapark.si/

 

Ne spreglejte:

Počisti

9.00 11.00 

Počisti

21.90 

6.50 

10.98 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem