Preverite našo ponudbo ekoloških izdelkov!

 
 
 

Iskalnik

 
 
 

KORISTNE POVEZAVE

 

KAM V VRTEC?

Boo-Boo - waldorfski vrtec
s kvalitetnim pedagoškim pristopom ter
z ekološko vegansko prehrano. 

 
 
 

Povabi prijatelja

 
 1. iPROJ, svetovanje, trgovina in druge storitve, d.o.o., VitaBaby-VitaKid eko-etična trgovina, varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.

 
 

Dojenčkova koža potrebuje naravne izdelke

Dojenčkova koža potrebuje naravne izdelke

02.04.2010

Dojenčki potrebujejo naravno nego. Njihova koža zaradi svojih lastnosti še ni sposobna opravljati ustrezne zaščitne funkcije. Vse snovi, ki pridejo v stik z njo, zelo hitro prehajajo preko kožnih por v otrokov krvni obtok. Ali res želite, da vaš otrok preko kože srka nafto, parafin ter škodljive parabene, barvila, parfume in druge strupene kemikalije.

Dejstvo je, da moramo biti pri negi naših najmlajših zelo previdni, preudarni in dosledni. Kreme, olja in ostala otroška negovalna kozmetika naj zato vsebujejo samo naravne sestavine, saj lahko sintetične kemikalije otrokovo kožo razdražijo in zelo škodujejo  njegovemu zdravju.

Koža je največji človeški organ, ki je neverjetno mnogostranski in zapleten. Njene najpomembnejše naloge so:

 • Varuje telo pred organizmi, kot so bakterije. Če kaj potencialno nevarnega vendarle preide v kožo, so v dobro prekrvavljeni usnjici levkociti, ki opravijo s tujki.
 • Pomaga uravnavati telesno temperaturo. V hladnih razmerah se krvne žile v koži skrčijo in dlaka se naježi. Plast zraka med dlakami ščiti telo pred izgubo toplote. V toplih razmerah pa se žile razširijo in žleze znojnice začnejo izločati znoj, ki s hlapenjem ohlaja telo.
 • Zaradi keratina-proteina, ki je glavna sestavina poroženelih površinskih celic, je koža nepropustna in čvrsta.
 • Čutnice v koži se odzivajo na bolečino, dotik in temperaturo, nenehno pošiljajo sporočila v možgane.

Vse to so naloge, ki jih opravlja koža pri zdravem odraslem človeku. Pri novorojenčkih in otrocih pa je slika nekoliko drugačna.

Koža dojenčka

Pogosto se govori o čudoviti dojenčkovi koži in z nežno, blago dišečo kožo pravkar okopanega dojenčka res ni primerjave. Vendar se večina dojenčkov ne rodi z gladko, brezhibno kožo.  V prvih mesecih življenja  jim grozi vrsta zelo neprijetnih lišajev in kožnih vnetij.  Ob rojstvu so novorojenčki pokriti z belo mastno prevleko imenovano verniks, ki ščiti njegovo kožo v maternici. Ko otrok prijoka na svet, mu osebje v porodnišnici ta sloj s kopeljo odstrani in od takrat naprej je koža izredno izpostavljena zunanjim vplivom, kar se na njej tudi odraža. Nekako v prvem tednu življenja se dojenčkova koža rahlo lušči, zlasti če je porod zakasnil. Običajno so prizadeta stopala in roke, luščenje pa se kmalu poleže. Približno v istem času se dojenčkom okoli nosu in po licih navadno naredi nekaj belih in rumenih pikic. To je posledica začasnega delovanja žlez lojnic, ki ga verjetno vzpodbudijo materini hormoni; nekaj teh namreč še vedno kroži po dojenčkovem krvnem obtoku. Tudi to se v nekaj tednih po rojstvu navadno izčisti. Proces razvoja vseh potrebnih kožnih funkcij zahteva svoj čas, v obdobju prilagajanja pa moramo otroku omogočiti čim manjšo izpostavljenost vsem dejavnikom tveganja.

V čem se koža novorojenčka razlikuje od kože odraslih?

 • Površina kože glede na dojenčkovo težo zavzema veliko večji delež, kot pri odrasli osebi.
 • Koža dojenčka je petkrat tanjša od kože odraslih, predvsem njena rožena plast.
 • Poroženela plast kože je bolje hidratirana, zato je koža bolj propustna in občutljiva kot pri odraslih ter je v večji meri nagnjena k izsušitvi.
 • Pri otroški koži je mogoče opaziti zmanjšano izločanje vseh kožnih žlez, saj je hidrolipidni sloj povrhnjice pri dojenčkih slabše strukturiran.
 • Koža dojenčkov še ne opravlja ustrezne zaščitne vloge in snovi iz okolja lažje prodirajo skoznjo.
 • Za dobro zaščito kože je zelo pomemben pH kože, ki kontrolira rast mikroorganizmov. Prvih nekaj tednov po rojstvu, je pH kože nevtralen, kar pomeni da je možnost za razvoj bakterij in s tem razvoj okužbe veliko večja kot pri odraslem človeku, čigar koža ima rahlo kisel pH. Kislinski plašč se razvije v prvih nekaj tednih, z njim pa tudi uravnotežena mikroflora, ki ščiti telo pred kožnimi boleznimi.
 • Dojenčki se ne potijo toliko, kot odrasli, zato težje regulirajo svojo telesno temperaturo. Poleg tega je tudi oslabljeno odstranjevanje vseh nepotrebnih in alergenih snovi iz telesa.

Mehko in svileno, kot nežna koža otroške ritke... to je stavek, ki ga pogosto slišimo ali preberemo v raznih revijah. Vendar ta trditev pogosto ne velja. Žal je koža dojenčkov veliko bolj občutljiva in dovzetna na zunanje vplive. Ker se njen obrambni mehanizem šele razvija, lahko vplivi iz okolja in nega z agresivnimi negovalnimi sredstvi  povzročijo neprijetne kožne reakcije in daljnoročne zdravstvene težave.

 

Ne spreglejte:

Izberite produkte za primerjavo ali dodajanje v košarico
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.