Spletna trgovina deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu. Naročila dostavimo v najkrajšem možnem času.

| 15 %-OTVORITVENI POPUST NA VSE | Do vključno torka, 28. 9. 2021 | KODA: VITABABY-NEW |

Prijavite se na #VITABABY novice in prejmite kupoon v vrednosti 15 %. ➔ PRIJAVA

0
BLOG
PRIJAVA NA E-NOVICE
Prijavite se na #VITABABY
novice.

Ali res želite zastrupljati svoje telo in telo vašega otroka?

Vsi se počasi začenjamo zavedati pomena zdravega načina življenja, pri čemer sta izpostavljena zdrava in biološko pridelana prehrana ter gibanje, pozabljamo pa na vse lepotne in kozmetične preparate, ki lahko našemu telesu predstavljajo veliko nevarnost.

Ste kdaj pogledali na deklaracijo vaše najljubše kreme ali kreme za vašega malčka? Videli bi, da je spisek sestavin precej dolg in večini tudi nerazumljiv. Na njej se pojavljajo imena kemičnih sestavin, konzervansov, barvil, parfumov in snovi, ki so nam neznane… Vse dokler se ne pozanimamo kaj pomenijo in kakšen vpliv imajo na zdravje.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najbolj nevarnih sestavin, ki so zelo pogosta v  lepotnih in negovalnih sredstvih.

  1. Mineralna olja, parafin in derivati petroleja
  2. Parabeni
  3. Fenol-karbolna kislina
  4. Akrilamid
  5. Natrijev lavril ali lavril sulfat
  6. Toluen

MINERALNA OLJA, PARAFIN in DERIVATI PETROLEJA

V Sloveniji ni nujno prevajati sestavin kozmetičnih izdelkov, zato je potrebno biti pozoren na angleška imena teh sestavin, ki so: Mineral oil, Paraffinum Liquid, Petroleum Derivates, Paraffin oil, Paraffin wax in Petrolatum.

Predvsem naj bodo na to sestavino pozorne mlade mamice, saj skoraj vsa otroška olja vsebujejo 100% delež mineralnih olj.

Vse te sestavine so narejene na bazi petroleja, katerega uporaba je cenovno zelo ugodna. Izdelki iz petroleja naredijo na koži tanko, plastiki podobno prevleko, ki zamaši pore ter prepreči koži dihanje in izločanje strupenih snovi iz telesa. Nezmožnost izločanja preko kožnih por lahko privede do številnih kožnih obolenj in bolezenskih stanj.

  • Zaradi zamašenih por se na koži pojavijo akne.
  • Upočasnijo se kožne funkcije (koža se ne vlaži več sama) in razvoj celic, kar se kaže v prezgodnjem staranju.
  • Obstaja sum, da povzročajo raka, saj vsi derivati mineralnih olj lahko vsebujejo PAH (Polycyclic       Aromatic Hydrocarbons) oz. policiklične aromatske ogljikovodike.
  • Povzroča motnje v delovanju hormonskega sistema.

 

PARABENI

Parabeni so konzervansi na osnovi alkil hidroksi benzoata (alkyl hydroxy benzoata). Na deklaraciji so običajno označeni kot metil, propil, butil in etil parabeni. Angleška imena teh sestavin so: Methyl, Propyl, Butyl in Ethyl Paraben.

Parabene najdemo v šamponih, vlažilnih kremah, losjonih, ličilih, odstranjevalcih ličil, kremah za sončenje in številnih drugih kozmetičnih izdelkih. Njihova uporaba je nekoliko manj tvegana v izdelkih, ki se iz kože po uporabi izperejo in zelo nevarna v izdelkih, ki po nanosu ostanejo na koži ves dan.

Parabeni se splošno uporabljajo kot konzervansi, saj delujejo kot inhibitorji rasti mikroorganizmov, kar podaljša življensko dobo izdelkom.

Parabeni posnemajo delovanje estrogena in s tem povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (hormonske motnje) in raka na dojkah.  Izdelki, ki vsebujejo te kemikalije, lahko poškodujejo in okvarijo celice, njihovo mutageno delovanje pa predstavlja možnost, da se v našem telesu razvijejo rakaste celice.

Rezultati raziskav dr. S. Oishi iz Oddelka za toksikologijo (Department of Toxicology, Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health), objavljeni v  julijski izdaji  Archives of Toxicology iz leta 2002, so pokazali neverjetne rezultate. Dokazal je, da izpostavljenost nosečnic, fantovskih novorojenčkov in dečkov v puberteti butil parabenom  negativno vpliva na izločanje testosterona in slabo vpliva na njihov reproduktivni sistem. Posledica so lahko nespuščeni testisi, rak na modih, nenormalna sperma ter bolezni prostate.

 

FENOL-KARBOLNA KISLINA

Fenol-karbolna kislina (angleško ime: Phenol carbolic acid) se uporablja kot konzervans v izdelkih za nego kože, predvsem losjonih in kremah za telo in obraz.

So zelo toksični in lahko ob zelo pogosti uporabi in v večjih količinah povzročajo motnje v cirkulaciji ali celo njen zastoj, paralizo, krče, komo ali celo smrt zaradi odpovedi dihalnih organov.

 

AKRILAMID

Akrilamid (acrylamide) je nevarna kemikalija in sestavina, ki se nahaja v številnih vlažilnih kremah za obraz in telo, kremah proti gubam in kremah proti staranju. Je nevarna kemikalija, ki se ji je potrebno popolnoma izogniti, saj jo laboratorijske raziskave povezujejo s tumorji na mlečnih žlezah.

V telo lahko preide preko dihalnih organov ali kože. Je toksična, mutagena in škodljiva kemikalija, ki lahko v stiku s kožo ali očesno sluznico povzroči draženje in rdečico. V stiku z dihalnimi organi pa povzroča vneto grlo in slabost.

 

NATRIJEV LAVRIL ALI LAVRIL SULFAT (SLS)

Natrijev lavril sulfat (Sodium Lauryl Sulphate) je ena najpogostejših kemikalij, ki se pojavlja v kozmetičnih preparatih za otroke in odrasle. Najpogosteje jo najdemo v šamponih in penečih kopelih, prisotna pa je tudi v ostali negovalni kozmetiki, npr. zobnih pastah.

Težko je verjeti, kam segajo začetki te kemikalije, saj se je v začetku uporabljal kot industrijski razmaščevalec in kot čistilec tal v avtomehaničnih delavnicah. Danes je SLS prisoten v več kot 90% izdelkov za nego telesa.

Natrijev lavril sulfat odstrani s površine kože vsa njena naravna zaščitna olja, kar kožo osiromaši in tudi razdraži, da postane suha in hrapava. Za marsikoga bo pretresljiv tudi podatek, da se SLS uporablja v vseh laboratorijih po svetu, kot sredstvo s katerim razdražijo kožo, da lahko testirajo učinkovitost izdelkov za pomirjanje kože.

Poleg škodljivega vpliva na kožo, natrijev lavril sulfat povzroča tudi težave s srcem, jetri in možgani, zato ga moramo kljub njegovi nizki koncentraciji v izdelkih vzeti kot potencialno nevarnost. SLS ima nizko molekulsko maso, kar mu omogoča hitro in enostavno absorbcijo preko kožnih celic v telo. Ker uniči tudi zaščitne plasti kože, omogoča vstop v telo še vsem ostalim škodljivim snovem iz okolja.

Bodite pozorni na navedbe na etiketah »derivati kokosa« ali »iz kokosa«, ki v bistvu pomenijo, da izdelek vsebuje SLS.

TOLUEN

Spojina toluen (eng. Toluen) nas mora takoj asociirati na besede, kot so Nevaren! Ali Strup!. V primeru zaužitja je zelo škodljiv in lahko tudi usoden. Škodljiv je v primeru vdihavanja ali pa če pride v stik s kožo.

Toluen je brezbarvna snov močnega vonja. Uporabljajo ga pri izdelavi parfumov, čeprav je znano, da lahko povzroči raka in motnje živčevja. Izdelan je iz petroleja ali premogovega katrana in se uporablja v večini sintetičnih vonjav. Kronična izpostavljenost toluenu je povezana s slabokrvnostjo, nižjim številom krvnih celic, poškodbam jeter ali ledvic in lahko vpliva na razvoj zarodka.

Pri navedbah na etiketah je potrebno biti pozoren na imena, kot so Butylated Hydroxytoluene (BHT), ki vsebuje toluen ter nazive benzoic in benzil, ki predstavljata drugo ime za toluen.

 

Nega naše kože in kože naših dojenčkov je  vsakodnevno opravilo, ki nas navdaja s prijetnim občutkom, da smo zase in za svojega otroka naredili nekaj dobrega. Vendar se moramo vprašati ali je res tako? Je in ni! Odgovor se skriva v izbiri negovalnih sredstev.

Kadar izbiramo negovalno kozmetiko z ekološko pridelanimi sestavinami, je odgovor definitivno DA!

Ne spreglejte:

Počisti

9.00 11.00 

Počisti

21.90 

6.50 

10.98 

Košarica
There are no products in the cart!
Nadaljuj z nakupovanjem